Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 21:44 - Любимо мое с. Гела, моля ви хора пазете го !!!
Автор: kassss Категория: Туризъм   
Прочетен: 2708 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 01.09.2009 21:45


Село Гела се намира в подножието на най-великите върхове в Родопитевр. Голям Перелик, вр. Орфей и вр. Турлата, на 18 километра от Пампорово и на 30 километра от Смолян. Закътано в сърцето на планината, това малко селце с население 98 жители е събрало в себе си вековна история и красиви легенди.

За Село Гела се твърди, че това е родното място на Орфей. Името на митичния тракийски певец се свързва с множество легенди тук – за пещерата Дяволско гърло, за земите около село Гела. Върхът наблизо носи неговото име, както и цвете, което расте само по тези места.

 

Но историята на село Гела започва преди повече от 3300 години. То се смята за една от люлките на Европейката цивилизация и е било населявано в древността от най-богатите членове на тракийското племе Беси. Древната тракийска крепост „Градище” може да бъде видяна и разгледана само на 5 километра от селото. През Римско време село  Гела е било важен културен, търговски и отбранителен център. Връх Турлата е бил крепост, чийто останки все още могат да се видят от върха. А навсякъде около селото могат да се видят древни римски пътища, които свързвали Егейските градове с горно-тракийската низина.

По време на Турското робство населението не е било принудено да смени религията си. Затова и до днес жителите на селото се гордеят с две ортодоксални църкви и четири параклиса. Хората в Гела са запазили бита си през годините – те обработват земята с ръцете си, грижат се за домашни животни, които свободно пасат по зелените полянки около селото.

image

Надсвирване с гайди

Климатът в Гела е изключително приятен за почивка и  разходка. Средната годишна температура е 9 градуса, зимата е мека, а лятото – прохладно, заради свежия планински бриз. Местността на селото е една от най-слънчевите в цяла Европа – тук слънцето се показва поне в 280 дни годишно. Това е и една от причините в този регион да бъде построена Роженската обсерватория - петата по големина астрономическа обсерватория в Европа и първа на Балканите.

В село Гела всяка година през лятото се провежда Националното надсвирване с гайди. Родопите са изградили слава из целия свят като уникален център на гайдарите и музиката на гайда, а в село Гела всички те могат да се докажат и да покажат майсторството си пред всеки, дошъл да се наслади на магичния звук. Дори президентът Георги Първанов е присъствал на надсвирването, награждавал е лично отличилите се музиканти. Надсвирването привлича ежегодно стотици любители на българската музика, туристи, професионалисти. При идването си в село Гела не пропускайте това събитие, то изпълва с енергия и любов към музиката, към Родопите и природата.

image

Село Гела

Заради свежия планински въздух и вятъра фион, идващ от Егейско море, който има ефект на отрицателна йонизация, престоят в село Гела е изключително полезен, благоприятен и има лечебен ефект върху заболявания, свързани с белите дробове.

И макар местността да е населявана десетки векове, тук все още има кътчета, които сякаш са недокоснати от човека. Разходките са изключително приятни, успокояващи и отпускащи. Местността може да накара всеки да забрави поне за няколко часа динамиката в града и да се отдаде на заслужена почивка. За настаняване в селото целогодишно работи хотел Гела, където ще Ви посрещнат и обслужат на ниска цена.

При посещенията си на село Гела не забравяйте да се подготвите за една страхотна почивка в сърцето на Родопите, под звуците на гайдите, по стъпките на Орфей.



Тагове:   мое,


Гласувай:
2



Предишен постинг

1. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
01.09.2009 22:00
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/07/26/rodopska-idiliia.369629

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. kassss - :)
01.09.2009 22:03
С удоволствие :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kassss
Категория: Лични дневници
Прочетен: 34717
Постинги: 8
Коментари: 34
Гласове: 128
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930